torsdag 22. mars 2007

Smartboard

Nå har jeg fått meg smartboard i klasserommet. Det gamle whiteboardet er fjernet, og nå er det bare smartboardet som er tilgjengelig for skriblerier. Jeg har med andre ord måtte legge impulsiviteten min litt på hylla - for nå må det kobles og planlegges før jeg kan tegne så mye som en figur.

Jeg har brukt den i en ukes tid, og prøver å finne ut om det er meningsfullt eller meningsløst. Jeg blir ikke helt enig med meg selv.

Jeg har brukt den standard notebook programvaren, men den fungerer mer som det gamle Paintbrush. Noe som var nyttig, var i forbindelse med Power-point, hvor jeg lettere kunne notere kommentarer mens jeg diskuterte med elevene direkte i presentasjonen - og ta vare på dem etterpå.

Men for en slik tavle, må det vel finnes spennende programvare? Jeg tenkte jeg skulle prøve det i forbindelse med tankekart. Jeg skulle ønske elevene kunne fått Mind-Manger på sin maskin, men det blir ikke prioritert å kjøpe det inn. Derfor leter jeg for å finne tilsvarende gratisprogrammer.

Jeg ber dere som leser bloggen om å gi meg tips om programvare som kan gi smartboarden en merverdi!

(For nå blir det bare en avansert tavle til å skrive på og ta vare på notatene)

Jeg gleder meg til elevene kan ta i bruk tavlen (de har enda ikke fått programvaren) - kanskje de finner spennende måter å bruke den på?

For dere som lurer på hva smartboard er - så er det en hvit tavle man kobler til datamaskinen med usb og prosjekterer bilde fra f.eks. nettsider/pp/skriveblokk der man trykker, drar figurer og skriver direkte på tavlen med hendene.

jeg fant en side om ideer her - vet ikke om det var helt det jeg lette etter: http://www.d131.kane.k12.il.us/Bardwell/smartboard.html

PS: dere som kjøper inn IKT utstyr - Vent med å kjøpe smartboardtavle til 60 000 kr før dere vet om det har noe for seg ;-) (Jeg er litt usikker...)

5 kommentarer:

Guttorm Hveem sa...

Har du sett her: http://www2.smarttech.com/st/en-US/Support/Downloads/default.htm og her: http://eduscapes.com/sessions/smartboard/ ?

Elles finn du ein del nettbaserte tankekartverktøy i bloggen min (t.d. mindomo, bubbl.us).
Eg bruker hovudsakleg smarten til å forklara figurar, rekneark, kart og presentasjonar. Ja, og så sjølvsagt mykje til tankekart.
Det er og brukbart å driva med opplæring i IKT-verktøy på smartboarden.
Men eg skal innrømma at eg ikkje har funne noko suverent program som skil seg ut enda. Eit billigare alternativ er faktisk ein tablet-pc og prosjektør...

Pernille Moe sa...

Takk, Guttorm
Skal sjekke det ut. Jeg leter fortsatt etter drømmeprogramvare som jeg ikke vet om finnes som f.eks kan lage organisasjonskart, animerte modeller gjerne med 3d snitt som kanskje kan gjøre det enklere for elevene å forstå komplekse teoretiske sammenhenger på en enkel måte. Jeg kan gjøre noe tilsvarende vha notebook programvaren, men det kreves et enormt (og tungvindt forarbeid hvor jeg må bygge alt fra grunnen av) hmm... Kanskje om jeg hadde vært en kløpper på excel kunne jeg fått til mer, vet det finnes muligheter der for avanserte brukere.

Guttorm Hveem sa...

For 1.-4. kan jo den gratis programpakka CGompris vere eit brukbart verktøy til smartboarden. På versjonen som er gratis og porta til windows er det riktignok berre 20 av 100 aktivitetar som er tilgjengelege. Så vidt eg hugsar skal det vere eit verktøy for å animera der. Så no har eg lasta ned cygwin for å sjå om eg får til det. Elles kan det jo henda eg må finna ein livecd med linux, der eg får heile programpakka. Fekk forresten reklame i jobbposten i dag. Der eit norsk firma vil selja fullversjonen av gcompris for windows for 2500,- eks. moms. Det er direkte frekt når ein får det same for ein "donasjon" på 20 euro til utviklargruppa. Snakk om å vere frekk..

Elles kan det henda du finn nokre tips på http://www.teachertube.com

Anonym sa...

Denne lenken funker ikke

mi@ sa...

Har du prøvd noen av oppleggene på www.smartskole.no?
Mange fine undervisningsopplegg der i alle fag som du kan laste ned og evt gjøre om til ditt eget bruk om ønskelig;-)
Det er et tilleggsprogram til Smartboard som heter Smartideas. Der er det en del bra tankekart, men det koster ekstra tror jeg, men en prøveversjon er sikkert mulig.